Постинг
08.12.2012 19:29 -
Питка за Бъдни вечер
Традицията повелява на трапезата на Бъдни вечер да има постна питка. Има и специална украса за нея, която идва от традициите на народа ни, предавани през вековете.
Крашенията на постната питка за Бъдни вечер са кръст, бъдник и звезди.
-кръстът символизира християнската вяра;
-бъдник във вид на горящ огън, който символизира поддържащия се огън през цялата нощ срещу Рождество;
-тънки лентички, кръстосани символизиращи звезди.
Необходими продукти:
1кубче мая
400мл. топла вода
1 щипка сол
1ч.л. захар
около 2-3 суп.лъжици олио
около 1 кг. брашно
* Маята се размесва с щипка сол и захарта. Налива се топлата вода и се добавят няколко лъжици брашно. Разбърква се хубаво и се оставя за около 15 минути да шупне.
* Брашното се пресява в голяма купа и се добавя шупналата мая. Замесва се меко еластично тесто. Ако е необходимо се добавя още малко брашно. Олиото се добавя накрая.
* Тестото се оформя на топка и се оставя покрито с топла кърпа за около 1 час да втаса (трябва да увеличи обема си два пъти)
* 1/4 от тестото се отделя и се разделя на три равни части, разточва се на тънки рула, които се сплитат на плитка (клас).
* Плитката се разпределя по стената на тавата, а по средата се оформя останалото тесто, като малка част от него се отделя за украсата.
* Когато питката се украси се оставя да втаса за още около 30 минути.
* Пече се на 190 градуса докато порозовее и се образува хрупкава коричка.
* Когато се опече се покрива с топла кърпа и се "оставя да обиколи нивата"
Крашенията на постната питка за Бъдни вечер са кръст, бъдник и звезди.
-кръстът символизира християнската вяра;
-бъдник във вид на горящ огън, който символизира поддържащия се огън през цялата нощ срещу Рождество;
-тънки лентички, кръстосани символизиращи звезди.
Необходими продукти:
1кубче мая
400мл. топла вода
1 щипка сол
1ч.л. захар
около 2-3 суп.лъжици олио
около 1 кг. брашно
* Маята се размесва с щипка сол и захарта. Налива се топлата вода и се добавят няколко лъжици брашно. Разбърква се хубаво и се оставя за около 15 минути да шупне.
* Брашното се пресява в голяма купа и се добавя шупналата мая. Замесва се меко еластично тесто. Ако е необходимо се добавя още малко брашно. Олиото се добавя накрая.
* Тестото се оформя на топка и се оставя покрито с топла кърпа за около 1 час да втаса (трябва да увеличи обема си два пъти)
* 1/4 от тестото се отделя и се разделя на три равни части, разточва се на тънки рула, които се сплитат на плитка (клас).
* Плитката се разпределя по стената на тавата, а по средата се оформя останалото тесто, като малка част от него се отделя за украсата.
* Когато питката се украси се оставя да втаса за още около 30 минути.
* Пече се на 190 градуса докато порозовее и се образува хрупкава коричка.
* Когато се опече се покрива с топла кърпа и се "оставя да обиколи нивата"
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 12
Архив